Graviditet - Vecka 13-16

Magen i vecka 14

Alice: Natten till att vi gick in i vecka 13 drömde jag mardrömmar om KUB-testet som det då var 4 dagar kvar till. Illamåendet har inte riktigt gått över och tröttheten är TOTAL. Sjukt trött på kvällarna. Väl på KUB-testat så gick allt jättebra, bebis hjärta slog, den rörde sig vilket var jättehäftigt att se och det var inga avvikelser.
Vi trodde att vårt BF var 17 april men på inskrivningssamtalet blev vi flyttade till 21/4 och på KUB blev vi flyttade igen till 20/4 så istället för att gå in i ny vecka på fredagar gör vi nu det på torsdagar.
Tröttheten har blivit otroligt jobbig. Går och lägger mig absolut senast 21 varje kväll och orkar i princip ingenting. Illamåendet är lite olika från dag till dag men det finns alltid där, ibland mår jag vääldigt illa. Men har lovat mig själv att den dagen jag blir gravid så ska jag inte klaga på något. Jag känner ju mig verkligen annorlunda i kroppen och det är ju skönt ändå, då känns allt bra! Magen har börjat komma fram nu också men eftersom att jag inte berättat på jobbet eller vi gått ut med det offentligt än så försöker jag att dölja den och inte ha på mig tighta kläder. Ska bli skönt när nyheten är ute och jag kan ha på mig även tighta lite snyggare kläder!

Nedan är från appen Preglife:

Bebis: I vecka 13 - Barnet är nu ca 5,5 cm från huvud till stjärt. Nacken är redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Visserligen är öronen färdigutvecklade först i vecka 24 men man tror att barnet uppfattar ljud med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer. När barnet föds kommer det att känna igen era röster.
Bebis i vecka 14 - Barnet är nu ca 6,5 cm långt från huvud till stjärt och det är inne i en kraftig tillväxtfas. De inre organen mognar. Ögon börjar framträda och det börjar växa hår på huvudet. Som en förberedelse för livet utanför livmodern tränar barnet nu in- och utandning och fyller lungorna med fostervatten.
Bebis i vecka 15 - Barnet är nu ca 8 cm långt mellan huvud och stjärt. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden.
Bebis i vecka 16 - Från och med nu mäts inte barnet från huvud till stjärt längre, utan från huvud till fot. I början av denna veckan är barnet ca 14 cm långt. Armar och ben är färdigbildade och alla lederna fungerar. Barnet rullar runt, gör volter, sparkar, rynkar pannan, öppnar och stänger ögonen och kan suga på tummen.

Gillar