Graviditet - Vecka 25-28

Magen i vecka 25 / Magen i vecka 26

Magen i vecka 27 / Magen i vecka 28

Nu har jag äntligen börjat använda stödstrumpor! Och det hjälper verkligen. Fötterna blir inte svullna och framför allt så har jag inte haft ont i dom på ett bra tag. Däremot så har jag fått ännu mer ont i knäna vilket inte är superkul såklart. När jag sitter på huk (t.ex när jag tömmer kattlådan) så kommer jag knappt upp igen för det gör så sjukt ont. Jag är även väldigt andfådd, blir det lätt av att bara prata och gå upp till lägenheten (vi bor på tredje våningen), och desto tyngre det blir desto jobbigare lär det ju bli haha.

Denna veckan har jag äntligen tagit tag lite i motionen igen så har börjat gå promenader, jag går en halvtimma ungefär varje lunch och så går jag efter jobbet och ibland på helgen. Så trist bara när det fortfarande är mörkt ute när man kommer hem från jobbet, men snart blir det ljusare och enklare att ta sig ut! Dock om jag går i för högt tempo, eller ens vanlig tempo, så gör det väldigt ont i magen, det känns precis som håll. Blir så i stort sett varje promenad och då får jag sakta ner och gå i pensionärs-takt vilket inte är alls kul… Men oavsett så är det ju skönt och bra att röra på sig samt att få frisk luft.

Torsdag 13 januari gick jag in i vecka 27 (26+0) och i måndags var vi hos barnmorskan. Jag är så himla glad över att Johannes fortfarande får följa med och hoppas verkligen att det fortsätter så. På besöket i måndags så var det första gången vi mätte magen och jag hade ett bra SF-mått. Vi får se hur magen växer kommande veckor. Mellan vecka 20 och 23 tyckte jag verkligen den exploderade men nu de senaste 3-4 veckorna tycker jag inte den växt så jättemycket. Huvudsaken är iallafall att man följer sin egna kurva sen vad gäller SF-måttet, så att man ser så bebisen växer som den ska. Vi lyssnade även på bebis hjärta och tog mitt blodprov och blodtryck, allt såg jättebra ut vilket var väldigt skönt såklart.

Tröttheten de senaste veckorna har verkligen varit total. Jag sover lite för länge på morgnarna så jag får stressa till jobbet vilket inte alls är optimalt. Och på helgerna känns det som att jag är tonåring igen, även om jag går och lägger mig vid 22-23-tiden så kan jag lätt sova till 11-12. Det är väl bara att lyssna på kroppen och vila och sova men det är jobbigt tycker jag att bara när man ätit frukost så har liksom halva dagen gått… Menmen, när bebis är här kommer jag väl se tillbaka på denna tiden och bli arg på mig själv om jag inte passade på att sova medans jag ändå kunde haha.

Igår (16 januari) så sparkade bebisen och flyttade sig så att det till och med gjorde lite ont i magen. Men den rörde sig iallafall och väldigt mycket vilket jag är glad för! Men det var lite svårare att somna… Så graviditeten kanske har varit lätt och smidig fram tills typ, nu? Igår gick jag in i vecka 28 och ikväll har bebisen sparkat och flyttat sig jättemycket, så himla mysigt att känna den.

Det känns så sjukt att snart vara i vecka 30 för då känns det VERKLIGEN som nedräkning! Magen är verkligen rund och stor (tycker jag hehe) nu vilket jag tycker ör så mysigt. Mina knän göra för jääävla ont fortfarande och jag blir typ mer och mer andfådd känns det som. Vilket ju såklart inte är så konstigt… Jag blir också mer och mer taggad på förlossningen och att träffa våran bebis!

Häromdagen hade jag också min första ”riktiga” sammandragning, jag tror ju att jag hade en i typ vecka 22 men var inte säker, men denna gången var den ingen tvekan. Magen blev hård och putade utåt, det gjorde inte ont men det var lite obehagligt.

Nedan är från appen Preglife:

Bebis: I vecka 25 - Barnet är nu ca 30 cm långt mellan huvud och fot och väger runt 720 g. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktiga massa. Anlagen till barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.

I vecka 26 - Barnet är cirka 31 cm långt mellan huvud och fot och väger runt 900 g. Barnet kan andas in och ut och tränar sig genom att fylla lungorna med fostervatten. Ögonen är färdigbildade. Vid ljud reagerar barnet med högre puls, det börjar även reagera på beröring runt denna period.

I vecka 27 - Barnet är nu ca 32 cm långt från huvud till fot och väger runt 1 kg. Huden skyddas och får näring av ett lager fosterfett. Barnet samlar på sig allt mer underhudsfett men huden är fortfarande för stor i förhållande till barnets kropp. Ögonfransarna är fullt utväxla, och barnet suger ofta på tummen.

I vecka 28 - Barnet är nu ca 34 cm långt från huvud till fot och väger runt 1,1 kg. Skulle det födas nu har det stora chanser att klara sig. Enligt amerikanska undersökningar finns det indikationer på att barnet redan nu kan börja drömma.

Gillar