Graviditet - Vecka 39-42

Magen vecka 40 / Magen vecka 41 / Magen vecka 42
(Glömde nog ta en bild vecka 39)

Natten till när jag gick in i vecka 39 så vaknade jag av att jag fick ont i magen, tänkte först att det var magknip men sen blev magen hård och putig och då förstod jag att det var min första förvärk! Även om jag fattade att det inte var förlossning på gång så fick jag ändå känna känslan av att vakna på natten av en värk och det kändes så konstigt och overkligt, att nästa gång det händer så kanske det skulle vara på gång på riktigt. Vi kände oss så redo man kan känna sig dock - BB-väskan var packad, förlossningsbrevet var skrivet, barnvagnen var redo för promenader och babyskyddet var installerat i bilen!

På barnmorskebesöket i vecka 40 så var bebisens huvud fortfarande för högt upp för att jag skulle kunna få en hinnsvepning (en hinnsvepning KAN hjälpa förlossningen att starta). Några dagar senare så kände jag dock något där nere som kändes som knivhugg, antagligen var det bebis som höll på att fixera huvudet eller iallafall flytta sig lite längre ner. 20 april och BF-dagen kom. Det är många som är sååå fästa vid sitt BF-datum, det var aldrig jag då jag vet att det inte ens är 5% som föds på just BF. Det är ju faktiskt bara ett beräknat förlossningsdatum, men jag visste att om jag skulle vara för fixerad vid det datumet skulle dagarna/veckorna efter det bli ÄNNU mer sega än vad dom redan var, om inte bebisen kommit innan/på BF-dagen. Jag gick en långpromenad, bakade bröd och bakade muffins.

Samma dag som jag gick in i vecka 41 så var jag hos barnmorskan igen för att hon skulle kolla om bebis huvud sjunkit längre ner, det hade det dock inte och det var fortfarande rörligt så jag fick ingen hinnsvepning då heller.

Vecka 42 gick jag in i den 28e april och här var vi på förlossningen, men mer om det i min förlossningsberättelse som jag håller på att skriva ihop!

Nedan är från appen Preglife:

Bebis i vecka 39: Barnets totala längd är nu cirka 50 cm, och det väger cirka 3,2 kg i början av veckan och cirka 3,37 kg vid veckans slut.

Bebis i vecka 40: Barnets totala längd är nu cirka 51 cm och det väger cirka 3,39 kg i början av veckan och cirka 3,56 vid veckans slut. Det är fullt utvecklat och redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern. Nästan allt fosterfett är borta.

Vecka 41: Det börjar närma sig nu (allt är klart) och förlossningen kan sätta igång när som helst. En fullgången graviditet är bäst för den blivande mamman och barnet men ibland tar det lite längre tid, så håll ut! Snart kommer ni möta ert barn för första gången.

Vecka 42: Barnet är färdigt att födas men verkar trivas väldigt bra i magen. Det ägnar sig åt att göra sig redo att komma ut och lägger på sig vikt.

Gillar